Sunday, 9 February 2014

Kenapa aku BODOH sgt?

Hai uolls.. Erm.. Mcm mana nk mula eh? Okayh. Aku just nk kongsi cerita  yg berlaku td.. Hari ni aku ada kelas pukul 8. Probability Class. Aku ada 3 org member..  Lets say kwn aku ni nama A ngan B. Time kelas td, lect aku panggil nama si A ni jwb soalan kat dpn.. Ha.. Nih nk bagi taw.. Kami tiga2 kureng pandai.. Maksud aku x sepandai Albert Einstein.. Hehe.. Kami biase2 je.. Lama lah si A ni kne bdiri kat depan sbb x jumpa jwpan.. Sedangkan rakan2 lain rancak berbincang.. Aku nk tolong dia pun aku x dpt jwpan jgk.. Lect aku ni jenis yg suka ckp 'pedas'.. Bukan sbb makan sambal belacan, tp mmg pedas ah.. 

About 15 min , A ni bdiri kat dpn whiteboard tanpa jwpan.. Aku faham.. Akhirnya lect aku tu pun sruh lah si A ni duduk ke tmpt smula.. Seminit kmudian, dia menangis.. Satu kelas dgr.. Mnangis tanpa hiraukan org lain.. Aku pu tkejut.. Aku pun tepuk2 lah blakang dia.. Aku nk tegur pun x brani sbb biase lah kalau kite tgh marah + sedih, lg lah tambah marah kan.. So, aku pun kunci mulut ! 

Aku faham ape yg die rasa.. Sbb aku pun pernah lalui hal yg sama.. Tp aku waktu tu subjek lain.. Calculus.. Aku ingat lg.. Aku disuruh jwb soalan kat dpn.. Rakan skelas aku yg lain, rancak berbincang dgn lect..  Ketawa2 lah.. Biase lah dh dpt jwpan, borak ngan kwn kan.. Sedangkan aku kat depan , mmg aku x dpt cari jwpn.. Aku pusing lah blakang tgk rkn2 aku, sorang pun x bantu aku.. Lect aku pun tanya lah satu kelas, ape jwpn.. majoriti jwb jwpan dgn serentak..

Saat tu la aku rasa sebak.. Aku slalu tanya diri aku sendiri, knp aku x sepandai diorang, knp aku bodoh sgt, knp aku x de IQ tggi mcm diorang.. KENAPA? Aku rasa bengap, bodoh, semua ade... Aku slalu bandingkan aku dgn org lain... Aku kembali ke tmpt duduk aku, air mata aku jatuh dgn laju mcm kereta api 1 malaysia.. 

Aku slalu berdoa, aku nk jugak pandai mcm yg lain.. And aku selalu teringat muka mak ayah aku.. Sbb mak ayah aku slalu pesan, blaja biar lah dpt dekan.. Skali pun xpe.. Hmm.. Mmg sampai skrang aku x boleh bawak balik dekan utk mak ayah aku.. Aku akan arsa sebak kala

Tp berada dlm kalangan org2 yg pandai, aku rasa kerdil sgt.. Hina nya diri aku.. Usaha pun aku usaha.. At least time aku test ke ape ke, aku akan elakkan dr meniru.. sedangkan org yg 'pandai' tu dpt carry marks or test tggi pun sbb ade yg meniru, bukak buku pe semua.. 

Sbb akan ada keberkatan kalau kita jujur.. Mak aku slalu pesan mcm tu.. 

p/s: Utk si A (kalau dia baca la) , aku pehe persaan mg.. aku tahu gano duk depe tu, nga lect nyo oyak gitu, im totally understand ur feelings.. tp mg jange lah wak muko bekeng maso aku tanyo mg okay ko dop td.. aku tgk muko mg pong aku takut.. sbb tu aku snyap jah .. buke maksud aku x caro ko mg.. kite kan kwn :D Tapi kalau aku jd mg la, mitok 

5 comments:

Dzureen Darwis said...

I feel you. Takpe Allah pandang usaha kita :)

Nurfaezah Abdullah said...

lain org lain IQ. yg penting be yourself and bersyukur ngan yang diberikan :) like Bill Gates, he is not a smart guy in class. now you see him as the owner of Microsoft :) i wish you all the best in your future undertakings :)

Mardiah Diana said...

Assalamualaikuma dan salam singgah di petang Isnin di sini..teruskan usaha yang penting apa yang kita lakukan....sentiasa dalam redha Allah..

Niena Reen said...

Mungkin kita tak bijak dalam sesuatu itu, tapi kita bijak di bahagian yang lain.. Kita semua ada kelebihan dan kekurangan masing2.. :)

》Riqa Ainureen《 said...

Okay, Faham Perasaan tu.